HET ima najbolji finansijski rezultat

Najbolji prikazani finansijski rezultat u prvoj polovini godine među preduzećima iz sistema Elektroprivrede RS ima HET koji je prikazao dobit od 10,9 miliona KM. Najlošiji rezultat ima „Elektrokrajina“ - gubitak oko 1,4 milion KM.

Polugodišnji finansijski rezultat nije još prikazalo samo proizvodno preduzeće RiTE „Gacko“, dok je RiTE „Ugljevik“ prikazao višemilionsku dobit, tačnije oko 9,7 miliona KM.

Druge dvije hidroelektrane su takođe prikazale dobit u finansijskom poslovanju u prvoj polovini godine. Tako je preduzeće „HE na Vrbasu“ prikazalo neto dobit od 3,4 miliona KM, a „HE na Drini“ dobit od oko 3,2 miliona maraka.

Od distributivnih preduzeća u prvoj polovini godine jedino je „Elektrokrajina“ Banjaluka prikazala gubitak, dok preostala četiri u finansijskom izvještaju prikazuju dobit.

Tako su „Elektro Doboj“ i „Eelektro Pale“ prikazali dobit po 1,4 miliona KM, dok je „Elektrohercegovina“ prikazala pozitivan rezultat od 461.506 KM. „Elektro-Bijeljina“ prikazala je dobit od 261.132 KM.

Matično preduzeće ERS još nije saopštilo rezultat polugodišnjeg finansijskog poslovanja na nivou holdinga, a očekuje se da je upravo matično preduzeće ostvarilo izuzetno dobar rezultat zbog izvoza električne energije, odnosno visokih izvoznih cijena.

Podsjećamo da su distributivna preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ tražila od Regulatorne komisije za energetiku povećanje mrežarine od 1. januara. Regulator je pokrenuo postupak i zakazao javne rasprave koje će biti održane u narednim danima.

Ako bude udovoljeno zahtjevu distributivnih preduzeća, potrošači električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine dobijaće uvećane račune za električnu energiju jer je mrežarina uvrštena kao trošak koji plaćaju krajnji korisnici.

srpskainfo.com

Tagovi: