Grbavci prije stotinu godina imali društvo antialkoholičara, a danas najbolju rakiju (FOTO)

Doći u potkozarsko selo Grbavce i ne probatijednu od nekoliko u svijetu priznatih brendova rakije, nemoguće je. Rakija "BK", čuvenog majstora Hazima Rakovića, inače grbavačkog zeta, šampion je novosadskog sajma, poslužuje se na interkontinentalnim letovima, piće je kome ne mogu odoljeti ni ljubitelji dobre kapljice, ali ni somalijeri, koji joj redovno daju čiste desetke.

U Grbavcima se proizvodi i "Koronuša", rakija za koju njen vlasnik tvrdi da rastjeruje viruse, bakterije i sve štetne mikroorganizme. Željko Blagojević se nije zadržao na nekoliko tradicionalnih rakija, već je otišao korak dalje, izbacio je novi brend "Đedovaču". 

Grbavci prije 100 godina imali društvo antialkoholičara

Ali, zanimljivo je da u Grbavcima još uvijek čuvaju pravila o rakiji. Da, ovdje su prije više od jednog vijeka postojala uputstva o konzumiranju šljivovice i drugih alkoholnih pića.

"U Grbavcima je djelovalo Pobratimstvo srpskog društva za borbu protiv upotrebe alkoholnih pića i za čuvanje i podizanje narodnog zdravlja uopšte za Bosnu i Hercegovinu. Evo knjižica kao dokaz, crno na bijelo", kaže Blagojević, inače diplomirani pedagog, uspješni direktor, promoter seoskog turizma,lijepe prirode, zdravog života i proizvođač kvalitetne rakije.

I zaista mala knjižica, odštampana 1912. godine u Sarajevu, sa serijskim brojem, ovjerenom taksom i naznakom da se baš odnosi na selo Grbavce daje jasne upute u borbi protiv alkoholizma.  

Neupućeni se s pravom pitaju kako to da su Grbavčani, koji važe za čestite ljude, zaboravili na svoju istoriju i propisana pravila. Željko Blagojević sve to posmatra iz pedagoškog ugla.

"Ko pravilno pročita i protumači ovu knjižicu doći će do valjanih zaključaka. Jasno je da alkoholizam vodi u beznađe, neimaštinu, nasilje i haos. Ali ova naša kozaračka rakija traži viteštvo i čojstvo, traži naspram sebe poštena čovjeka. Čovjek koji se sprema da popije čašicu rakije mora da je čist sam pred sobom. Da ima valjan razlog i da je ispije s poštovanjem. Bez rakije je nezamislivo rođenje djeteta, rođendan, krštenje, pokrivanje kuće, ženidba, pa i  razvod i smrt", nabraja Blagojević.

Rakija ne trpi kukavice

Čašica - dvije dobre rakije, prema Blagojeviću, koji pravila tumači kao skupštinski poslovnik, je korisna. Popravlja cirkulaciju, ubrzava metabolizam, a nezamislivo je preležati i  običnu gripu ili prehladu bez obloga od rakije. Zbog toga je, kako u šali kaže, pripremio nekoliko amandmana, koji bi nakon 108 godina trebali dopuniti Pravila srpskog društva za borbu protiv upotrebe alkoholnih pića.

"Rakija ne trpi kukavice. Ona je čista, plod kozaračkog sunca, kiše i zemlje i traži čistog i poštenog čovjeka spram sebe. Ona kukavice prvo baca pravo u šamac pored puta, pa onda u očaj i beznađe. Ali pravome čovjeku daje snagu, lijek je za bolesnog i najbolja milošta od pamtivijeka. S njom se dočekuju i najbolji ljudi, osvjetlava obraz i pokazuje kakav je ko domaćin", sa ponosom o rakiji sa pedagoške strane priča Željko Blagojević.

A ta ista rakijska pravila u rukama su držali, a potom i nazdravili uz grbavačku šljivovicu bardovi našeg glumišta poput Ivana Bekjareva ili Stojana Matavulja, rokeri Bora Đorđević i Jadran Vučković, akademski slikari, pisci i mnogi drugi.

I svi su se složili da su pravila dobro napisana, a rakija dovoljno odležala. I da je pitka i ljekovita.

Boško Grgić