Napuštena beba ganula brojna srca: Građani žele da usvoje dječaka iz Dervente

Bebu, koju je juče ujutru majka V. N. ostavila u haustoru zgrade u Ulici Srpske vojske u Derventi, spasili su policajci među kojima je bio i Borislav Knežević poznat po brojnim herojskim podvizima, potvrđeno je za Srpskainfo.

Podsjetimo, čistačica jednog kafića je juče ujutru kada je došla na posao oko 5.45 časova čula dječiji plač i pronašla bebu i odmah pozvala policiji.

Na lice mjesta prvo su stigli Knežević i njegov kolega Duško Živanić i pravovremenom reakcijom spasili život bebi.

Zanimljivo je i da su se juče javljali građani koji su se raspitivali o tome kako mogu da usvoje bebu, ali i da ponude pomoć u odjeći.

Portparol PU Doboj Dragana Kerkez je pojasnila da su policajci za dva sata identifikovali majku napuštenog deteta i da je ona osumnjičena za krivično delo napuštanje djeteta. Dodala je da je riječ o dječaku.

Knežević i Živanić su za Srpskainfo ispričali kako je izgledalo spasavanje bebe.

Čim smo dobili prijavu da je nađena beba, za samo par trenutaka smo bili u pomenutoj ulici. Tu smo zatekli ljude koji su prijavili da su našli bebu, a koji iz straha nisu smjeli prići bebi. Jutro je bilo jako hladno, na sve strane je bio mraz, a u haustoru je bio snažan propuh – ispričao je Knežević.

Njegov kolega Živanić kaže da je beba plakala i da su je odmah uzeli  i unijeli u službeni automobil.

Odmah smo upalili grijanje i ja sam sjeo na zadnje sjedalo sa bebom i pokrio je dekom, dok je kolega Knežević vozio. Beba je bila jako hladna i stalno sam joj pipao puls i provjeravao da li diše, a ona bi samo na trenutke počinjala da plače. Nismo htjeli da gubimo vrijeme i da čekamo Hitnu pomoć, nego smo bebu direktno odvezli u bolnicu – rekao je Živanić.

Hrabri policajci su ispričali su da su se boljali za život bebe, jer joj je glava i rukice bile izuzetno hladne.

Kada smo dobili informaciju da je beba živa i zdrava, bili smo presrećni – ispričali su Knežević i Živanić.

Zanimljivo je i to da je Kneževiću ovo treći slučaj da spasava živote svojih sugrađana u zadnje dvije godine.

On je 10. januara ove godine zajedno sa još jednim kolegom spasao ženu koja je htjela da se ubije skokom sa mosta u Derventi, a godinu dana ranije je spasao još jednu ženu na skoro identičan način.

Mirjana Jevtić koja je pronašla napuštenu bebu ispričala je da se plašila da je uzme u ruke.

Kada sam došla na posao u prolazu zgrade koji se nalazi u blizini kafića ugledala sam korpu za bebe sa ručkama i u prvi mah pomislila da su se djeca igrala i ostavila je u prolazu. Međutim kada sam izašla iz kafića čula sam plač djeteta – ispričala je Jevtićeva.

Ona je dodala da je prišla korpi i ugledala bebu koja je bila pokrivena sa dvije dekice.

Htjela sam da je uzmem u ruke, ali sam se plašila. Bilo je jezivo. Čekala sam da dođe policija – istakla je Jevtićeva.

Nakon pronalaska bebe brojni mještani Dervente bili su uznemireni da je majko bila spremna da svoje dijete tek tako ostavi na ulici.

Sva sreća pa je ta žena tako rano došla na posao i našla bebu, ko zna šta bi se desilo da je beba pronađena nekoliko sati kasnije – ispričala je jedna od stanarki ove zgrade.

Drugi mještani su ogorčeni i na Centar za socijalni rad Derventa, jer kažu da je riječ o osobi koja ima određeni zdravstvenih problema i koja se ne može sama brinuti o dvoje djece.

Međutim, direktorica CSJ Derventa Maja Popović rekla je da V. N. nije bila pod njihovim nadzorom, jer ništa u njenom ranijem ponašanju nije ukazivalo na to da bi mogla ostaviti bebu.

Ona je samohrana majka koja već ima dijete od tri godine – pojasnila je Popovićeva.

Dodala je da ona ima urođene tjelesne nedostatke, ali da oni nisu uticali na njenu sposobnost da obavlja roditeljske dužnosti.

Nije promrzao

Šef Službe pedijatrije u dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“, Miroslav Jović izjavio je da je dječak star oko mjesec dana.

Dječak je dobrog opšteg zdravstvenog stanja, nije pothranjen, niti promrzao i težak je oko 3,5 kilograma – rekao je Jović.

Prema njegovim riječima, dječak se nalazi na Odjeljenju pedijatrije, gdje će se o njemu brinuti do odluke nadležnog Centra za socijalni rad u Derventi.

Tagovi: