Glupost Žandera koštala Zvezdu Lige Evrope

Fudbaleri Crvene zvezde izgubili su na gostovanju Olimpijakosu i tako ostali bez evropskog proljeća.

Pobjedonosni gol za Olimpijakos postigao je El Arabi sa bijele tačke tri minuta pr,ije kraja regularnog dijela.

Prethodno je Žander napravio veliku glupost i igrao rukom u kaznenom prostoru.

Zvezda je mogla da dođe do prednosti, ali je Tomane u 42. minutu promašio jedanaesterac, nakon što je Giljerme oborio Marina.

Momak koji je pet minuta ranije ušao umjesto Rodića neprirodno je postavio ruku kod intervencije koja je trebalo da prođe bez komplikacija i doneo penal domaćinu koji je realizovao El Arabi.

Utakmicu je obilježio i veliki broj prilika za Olimpijakos, ali i promašen penal Tomanea u 44. minutu kojim je Zvezda mogla da praktično obezbijedi treće mesto i Ligu Evrope.

Meč je počeo bratskim navijanjem pristalica jednog i drugog kluba, koji su prethodno obišli Atinu i zajedno, uz pjesmu, došli na stadion.

Vrela atmosfera sa tribina nije prenesena na meč i obje ekipe su rezervisano ušle u isti, bez previše rizika i uz iznadprosječan broj grešaka.

U prvih 15 minuta obje ekipe su imale po jednu polupriliku, a onu za Zvezdu propustio je Vukanović.

Marko Gobeljić je bio vjerovatno najbolji igrač Zvezde tokom cele utakmice – i ofanzivno i defanzivno – a prvi put se istakao u 23. minutu. On je tada pravo niotkuda dotrčao i sa leđa izbio loptu Podenseu koji je imao otvoren put ka golu.

Narednu šansu vidjeli smo u 27. minutu, na drugoj strani terena. Srpski predstavnik je tada imao kontru 3 na 2, ali je Marin jako sporo odreagovao.

Olimpijakos je krenuo da pritiska Zvezdu u drugoj trećini prvog poluvremena. Kontrolisao je posjed i ritam meča i prilike su polako krenule da se ređaju, ali je do gola prva mogla Zvezda.

U 41. minutu sve oči su bile uprte u sudiju Orsata, pošto je Marin oboren u kaznenom prostoru. Na travu ga je srušio Giljerme i Italijan je donio pravednu odluku.

Loptu je na bijelu tačku stavio Tomane i – pogodio prečku.

Dobra igra iz završnice prvog poluvremena nije pomogla gostima u drugom, pošto je Olimpijakos krenuo sa ofanzivom od samog starta.

Sve jače i jače su napadali Pirejci, ali je, na sreću po crveno-bijele, briljirao Milan Borjan.

U 54. minutu je odbranio odličan šut Giljermea, pet minuta kasnije od El Arabija ga je spasila stativa, a u 63. minutu je ponovo zablistao reprezentativac Kanade – skinuvši zicer Podenseu.

Olimpijakos je nastavio da stvara šanse i odličnim kombinovanjem u drugoj trećini terena došao do šanse u 70. minutu. Podense je šutirao pored Borjana, ali i metar pored desne stative.

Sudbonosni momenat desio se u 79. minutu, a toga niko nije tada ni bio svjestan.

Rodić se požalio na grčeve, a tri minuta kasnije Vladan Milojević je napravio posljednju izmenu – na teren je ušao Brazilac Žander.

Žander je bio veliki tragičar pet minuta kasnije, kada je neobjašnjivo ispružio ruku i ostavio sudiji Orsatu lak posao - da dosudi penal za Olimpijakos.

Borjan nije mogao i penal da odbrani, pa je El Arabi pokrenuo veliko slavlje na stadionu u Pireju i donio, ispostavilo se, evropsko proljeće svojoj ekipi.

Do kraja meča Zvezdi je bio potreban gol, ali su se napadi vršili isključivo na njihovoj strani terena, pa je Borjan morao ponovo da reaguje.

Zvezda će se sada okrenuti takmičenju u Superligi Srbije i Kupu Srbije, dok će Olimpijakos igrati nokaut fazu Lige Evrope.

(NN, B92)

Tagovi: