Utvrđuje se izvor zaraze: Dvije osobe oboljele od legionarske bolesti u BiH

Na području Federacije BiH registrovana su dva slučaja legionarske bolesti. Kako je rečeno u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, istraga slučaja je u toku zbog čega ne mogu komentisati izvor zaraze.

"Detekcija legionele u humanim uzorcima vrši se u mikrobiološkim laboratoriju KCUS-a. Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH vrši detekciju i brojanje legionele u okolišnim uzorcima već sedam godina i za nju ima certifikat BATA", rečeno nam je u Zavodu.

U Republici Srpskoj za sada nema registrovanih slučajeva.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Bakterija može preživjeti u vodi duže od godinu dana, a izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sisitemu (klimatizacijski uređaji). Bakterija se često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka, itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.

U blažim slučajevima slična je influenci. Izraženi su temperatura, glavobolja, ponekad kašalj, bol u prsima, grlobolja, poremećaj svijesti i dijareja. Bolest traje do sedam dana.

Na području Hrvatske zabilježen je jedan smrtni slučaj u Splitu ove godine, dok je prošle preminulo 10 od 80 oboljelih osoba, piše Klix.

U težim oblicima dolazi do pneumonije, a bolest može zahvatiti i jetru, bubreg, probavni trakt i centralni nervni sistem.