Dodik: Nema priznanja samoproglašenog Kosova, parlament Srpske će to potvrditi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova.

Dodik je potvrdio da na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojen prijedlog odluke o priznanju  BiH samoproglašenog Kosova jer je on bio protiv toga, dok su druga dva člana Predsjedništva glasala za.

Naveo je da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

Dodik je potvrdio i da je odbijen njegov zahtjev za izmještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. On smatra da je važno da Ambasada bude premještena.

- To je važno jer je to dokaz prijateljstva prema BiH i prema Srbija, Izraelu, i smatram da treba podržati napore da odredi sjedište i da se to poštuje - istakao je Dodik.

On je podsjetio da su druga dva člana Predsjedništva BiH bila protiv tog prijedloga.

- O dnevnom redu se ne glasa, nego se to prihvata. Šefik Džaferović i Željko Komšić su glasali protiv, ja sam bio za. Vidjećemo šta će biti sa sudbinom ovog prijedloga i kako će se to kretati - naveo je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarno o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globali proces nabavke vakcine.

Rekao je da se pandemija ne stišava i zadržava se na jednom nivou, da je neizvjesno kako će se razvijati tokom zime.

Dodao je da se BiH priključila globalnoj alijansi za nabavku vakcina, ali da se još ne zna kojih vakcina.

- To ne podrazumijeva zabranu da se vakcine ne nabavljaju iz drugih subjekata, nabavka je u nadležnosti entiteta i kantona - rekao je Dodik.

On je rekao da je jedna od tema bila i migrantska kriza, ističući da će biti angažovan dodatni broj pripadnika Granične policije u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.

Tagovi: