Dodik „kreše“ budžet Pavićevim i Đokićevim ministrima

Prijedlog budžeta Srpske za 2020. godinu je kreiran u iznosu od 3,4 milijarde KM, a u izbornoj godini SNSD Milorada Dodika je odlučio da decenijskim koalicionim partnerima, DNS-u i Socijalističkoj partiji (SP), smanji raspolaganje javnim novcem te su ministarstva kojima rukovode te partije dobila manje novca nego ove godine.

Analizom Prijedloga budžeta vidljivo je da su, istovremeno sa smanjenjem budžeta kadrovima DNS-a i SP-a, povećana sredstva kojima će iduće godine raspolagati novi koalicioni partneri SNSD-a, odnosno NDP i Ujedinjena Srpska (US).

Više za SNSD-ove kadrove u vlasti

Što se tiče budžeta institucije Predsjednika RS, Željka Cvijanović (SNSD) će i iduće godine imati isti budžet kao i ove godine u iznosu od 10,8 miliona KM.

Troškovi Vlade RS kojom rukovodi Radovan Višković (SNSD) su sa 14,9 povećani na 15,8 miliona KM. Najviše su rasli rashodi za stručne usluge IT, sa 1,1 na dva miliona KM. I budžet Službe za zajedničke poslove Vlade RS povećan je, i to sa 8,9 na 10,4 miliona KM. Značajan rast je troškova za nabavku postrojenja i opreme koji sa 1,5 miliona rastu na 2,5 miliona KM. Rashodi za stručno usavršavanje zaposlenih rastu sa 422.100 KM na 860.000 KM.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kojim rukovodi kadar SNSD-a Dragan Lukač, ima povećanje budžeta sa 185,4 miliona na 222,2 miliona KM. Rashodi za lična primanja zaposlenih rastu sa 165,4 na 185,6 miliona KM. Razlog je povećanje plata policiji.

Zanimljivo je da je MUP u ovogodišnjem bužetu planirao nabavku helikoptera, a da iduće planira da izdvoji 15 miliona za opremu i postrojenja. Šest miliona planirano je za izgradnju i adaptaciju zgrada i objekata.

Budžeti ministarstava kojima upravljaju novi SNSD-ovi koalicioni partneri drastično su povećani. Detalje pročitajte na portalu CAPITAL.ba.