Dodik komentarisao govor hodže iz Bihaća

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je govor hodže iz Bihaća Muhamera Štulanovića klasični govor mržnje, da Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina, te da se Islamska vjerska zajednica do nepodnošljivosti petlja u izborni i politički sistem BiH.

Uvijek je problem kod onih koji mrze i izjavljuju takve gluposti. Republika Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da je nedopustiva takva mržnja u kojoj žele da prikažu jedan narod genocidnim.

Dodik je naveo da Islamska vjerska zajednica traži poseban status za sebe iako nisu privilegovani i imaju isti status kao ostale vjerske zajednice u BiH.

Mislim da Islamska vjerska zajednica ne može pokazati nijedan primjer negativnog odnosa Republike Srpske prema njima i čudi činjenica da postoje ovakvi ekstremi koji gaje govor mržnje prema Srbima, Srpskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi - rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je naglasio da je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pravdao imama iz Kozarca umjesto da je preduzeo mjere koje bi se odnosile na njega.

U svakom slučaju mislim da je vrijeme da se s ovim stane i da bude otvorena jedna vrsta dijaloga vjerskih zajednica, odnosno Islamske vjerske zajednice i Republike Srpske i spreman sam da razgovaram sa njihovim ljudima. Mislim da imamo dobar odnos sa muftijom u Banjoj Luci - rekao je Dodik.

On je ocijenio da su ova dva imama apsolutni ekstremisti i ne doprinose toleranciji, stabilnosti i sigurnosti, te su u tom pogledu stabilnosti preuzeli rizik i da bi Kavazović trebalo da preduzime mjere protiv takvih imama.

Prema njegovim riječima, sve to govori koliko je BiH različita i da će u strukturi muslimanskog naroda uvijek postojati oni koji će negirati Republiku Srpsku i prava drugih iako Srpska ne negira dejtonsku BiH.

Štulanovića je nedavno Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara" i okupljenima u džamiji poručio da treba da preduzmu sve što je u njihovoj moći.

Imam Amir Mahić iz Kozarca nedavno je tokom vjerske službe Svetog Savu nazvao začetnikom "fašizma", a Srpsku pravoslavnu crkvu "sektom". Njemu je podršku dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

nezavisne.com