Cvijanovićeva na regionalnom molitvenom doručku u Bukureštu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas Regionalnom molitvenom doručku u Bukureštu, zajedno sa predstavnicima političkog, privrednog i nevladinog sektora iz zemalja Jugoistočne Evrope, SAD i EU.

- Republika Srpska ostaje posvećena unapređenju regionalne saradnje, što je i osnovni cilj ovog tradicionalnog okupljanja, koje se ove godine održava u organizaciji rumunskog Parlamenta - objavljeno je na Instagram profilu predsjednika Srpske.

Ovaj događaj okupio je predstavnike političkog, privrednog i nevladinog sektora iz zemalja Jugoistočne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje između zemalja regiona.

Cvijanovićeva učestvovala je na plenarnoj sesiji o temi:  "Liderstvo u politici, obrazovanju i diplomatiji u kontekstu održivog mira u društvu“.

Prethodno je razgovarala sa poslanikom u rumunskom parlamentu i predsjednikom Saveza Srba u Rumuniji Ognjenom Krstićem.

Na sastanku u Parlamentu Rumunije, kojem je prisustvovao ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić, predsjednik Saveza upoznao je Cvijanovićevu o položaju pripadnika srpske zajednice u Rumuniji, izazovima sa kojima se suočavaju, te perspektivama opstanka srpske manjine u Rumuniji.

Predsjednica Cvijanović izrazila je zadovoljstvo opredjeljenjem srpske nacionalne manjine u Rumuniji da, okupljeni oko Saveza Srba i Srpske pravoslavne eparhije temišvarske, i kroz političke procese aktivno djeluju na očuvanju etničkog identiteta, maternjeg jezika i svih prava koja pripadaju manjinama.

 

nezavisne.com

 

Tagovi: