Iz izolacije na prvu liniju odbrane od virusa: Boris Ćurguz, jedini infektolog prijedorske bolnice

Izazovi koje sa sobom nosi “kovid 19” nisu zaobišli ni grad na Sani, koji je 14 dana bio bez jedinog infektologa, koji je morao u izolaciju nakon kontakta sa prvozaraženim Prijedorčaninom.

Šef Odjeljenja infektologije u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović” Boris Ćurguz kaže za “Glas Srpske” da je izolacija prošla brzo i radno, jer je i tih 14 dana nastojao da bude uz kolege, sa kojima se čuo svakodnevno.

– Kada sam pregledao tog prvog pacijenta imao sam samo osnovnu zaštitnu opremu, masku za lice. Test je pokazao da je on pozitivan na “kovid 19”. Izolovao sam se 14 dana. Na sreću nikakve simptome nisam imao. U tom periodu testirali su me tri puta i sva tri testa su bila negativna, tako da sam se po isteku izolacije vratio na posao – ispričao je Ćurguz.

Povratak na posao, iako smjena traje 24 časa dnevno, nije mu teško pao.

– Nakon tog pacijenta koji je bio prvi zaraženi Prijedorčanin virus je potvrđen i kod njegovog oca, koji je od 26. marta bio hospitalizovan kod nas u bolnici. Uprkos svim naporima da ga spasimo, on je juče, nažalost, preminuo – rekao je Ćurguz i dodao da je juče uzeto sedam briseva koji su poslati na analizu, a da je u bolnici izolovana jedna pacijentkinja kod koje postoji sumnja na virus korona.

Raditi u ovim neuobičajenim okolnostima, u zaštitnom skafanderu, dodaje Ćurguz, nije nimalo lako.

– I po nekoliko časova dnevno provedem u zaštitnom odijelu. Osjećaj je kao da ste u sauni – kazao je Ćurguz i dodao da su ljekari u prijedorskoj bolnici uspješno izvojevali bitku u vrijeme pandemije svinjskog gripa te da se nada da će i sada izaći kao pobjednici.

Direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj kaže da su reorganizovali kapacitete da bi bili spremni na izazove koje pred njih stavlja virus.

– Oslobodili smo objekat koji je korišćen za potrebe psihijatrije i u njemu obezbijedili izolaciju. Pacijente kod kojih postoji visok rizik smještamo u sobu za izolaciju i uzimamo im briseve. Ako su nalazi pozitivni, a pacijenti dobrog zdravstvenog stanja smještaju se u Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluku, a ako imaju težu kliničku sliku, ostaju na liječenju u bolnici – objasnio je Sovilj. Dodao je da bolnica raspolaže sa četiri respiratora te da će ovih dana stići još pet iz Turske. Sovilj je pojasnio da su reorganizovali smjene da bi sačuvali medicinare.

– Organizovali smo timove ljekara koji rade 24 časa, a potom su slobodni tri dana – rekao je Sovilj.

Govoreći o pacijentu koji je juče preminuo u prijedorskoj bolnici, a bio je pozitivan na virus korona, Sovilj je kazao da je riječ o ocu prvog zaraženog Prijedorčanina, koji je preminuo prije šest dana.

– Riječ je o čovjeku koji je bio 1941. godište. Osim što je bio pozitivan na virus korona, njegovo zdravstveno stanje bilo je opterećeno onkološkim problemima, cerebrovaskularnim te dijabetesom. Nije bio na respiratoru, jer to nije bilo neophodno – dodao je Sovilj.

Mudri potezi

Boris Ćurguz kaže da bi se sve zemlje regiona mogle ugledati na Srpsku kada je riječ o preduzetim mjerama za sprečavanje širenja virusa korona.

– Struka je stavljena iznad politike i zbog toga smo izbjegli mnoge teške posljedice. Postupali smo brže, bolje i mudrije i od FBiH, ali i od zemalja regiona – rekao je Ćurguz.