Borba oko bilećkog zemljišta izlicitiranog na 20 biliona KM

Licitacija za prodaju građevinskog zemljišta u svojini Opštine Bileća, koja je bila zakazana za danas, odgođena je, iz, kako je obrazložio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Radenko Popara, tehničkih razloga. U prostorijama Opštine danas je intervenisala i policija.

Sve se desilo, kaže Popara, kada je odbornik Dražen Dunđer ušao u službene prostorije bez dozvole i najave, nakon što je licitacija za prodaju zemljišta odgođena.

Koji su to tehnički razlozi zbog kojih je licitacija odgođena, Popara ne pojašnjava. Sve je uvjerava urađeno u skladu sa propisima, a sljedeću licitaciju zakazao je za naredni utorak, 22. septembar.

Naime, zemljište oko koga je došlo do sporenja je površine oko 35.000 metara kvadratnih, a početna cijena na licitaciji je bila 42.455 KM.

Odbornik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj Dražen Dunđer tvrdi da je licitacija trebalo da bude pro forme i da zemljište za tu cijenu kupi bilećki privrednik Vukašin Kuljić, vlasnik firme “Vulkom” iz ove opštine.

Dunđer kaže da bi za taj novac i on rado kupio zemljište, ali i da je uplatio kauciju kako bi pomrsio konce Kuljiću, za koga tvrdi da je blizak sa lokalnim vlastima.

Na Portalu javnih nabavki vidljivo je “Vulkom” sa Opštinom Bileća prošle godine sklopio četiri direktna sporazuma, ukupne vrijednosti 21.800 KM, a direktnih sporazuma je bilo i 2018. godine.

Dunđer smatra da je licitacija odgođena, jer je mimo Kuljića interesovanje iskazalo i još njih.

Načelnik Odjeljenja Radenko Popara, pak, uvjerava da nikakvog namještanja licitacije nije bilo, te kaže da odbornik Dunđer sa “svojom ekipom” pokušava da obesmisli institucije opštine i da se bez namjere da kupuju išta prijavljuju na licitacije.

“On uopšte nije zainteresovan za kupovinu tog zemljišta, već želi samo da pravi cirkus, kao što to radi i od svega. Licitacija nije namještena, jer će zemljište pripasti onome ko da najvišu ponudu”, navodi Popara za “Direkt”.

U Policijskoj upravi (PU) Trebinje za sada nemaju više detalja o događaju.

“Policijska stanica Bileća zaprimila prijavu da je u prostorijama Opštine Bileća narušen javni red i mir od strane lice inicijala D.D., M.Z. i Ž.V. Policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje na utvrđivanju prekršajne odgovornosti navedenih lica i dokumentovanju počinjenih prekršaja”, naveli su u odgovoru “Direktu” iz PU Trebinje.

Već smo pisali o nedavnoj licitaciji u Opštini kada je Bilećanin Risto Milenić za zemljište u Čepelici ponudio je 20 biliona i 100 maraka i tako je njegova ponuda bila posljednja na licitaciji za prodaju opštinskog zemljišta.

Direkt portal