Bolesnom dječaku Abduharunu Kreštiću treba pomoć

Abduharun Kreštić (13) iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, obolio je prije dvije godine od trombocitopenije, rijetke bolesti koja uzrokuje drastično smanjenje trombocita u krvi, zbog čega je, kažu njegovi najbliži, njegov život u opasnosti.

Dječak je učenik osmog razreda, ali zbog kompleksnosti njegove bolesti, već duže vrijeme školu pohađa online putem, a zdravstvene ustanove u kojima se dosad liječio nisu uspjele da uspostave terapiju i način liječenja. 

Dječakova majka Elvedina kaže kako je dječak bio hospitaliziran u Sanskom Mostu, a potom u Bihaću i Sarajevu. 

"Već pune dvije godine traje naša agonija, u više navrata boravili smo na Kliničkom centru u Sarajevu, gdje su ustanovili prirodu bolesti, ali ne i način kako je izliječiti. Svi naši odlasci svode se na dijagnoze i mjerenje trombocita u krvi", kaže Kreštićeva. 

Dodaje kako su je liječnici savjetovali da bi bilo najbolje kada bi se dječak mogao liječiti u inostranstvu, nakon čega su roditelji stupili u kontakt s jednom klinikom u Istanbulu, prenose Nezavisne.

Međutim, da bi mališan mogao tamo otputovati i obaviti pregled, neophodno je prikupiti oko 6.000 eura, a porodica Kreštić, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, jednostavno nema toliko novca. 

"Svaka povreda i krvarenje mogu biti fatalni pa se Abduharun rijetko igra sa vršnjacima i većinom vrijeme provodi u kući. Vjerujte da noćima ne spavam i neprestano pazim na njega u strahu da slučajno ne dođe do krvarenja", kaže očajna majka. 

Liječnici kažu kako je trombocitopenija medicinski izraz za nisku razinu trombocita u krvi, a to su krvne stanice koje imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i zaustavljanju krvarenja. U nekim slučajevima ova bolest može izazvati i unutrašnje krvarenje koje može biti opasno po život.

Kako bi se pomoglo dječaku da ode na pregled u Tursku, organizovana je humanitarna akcija, a svi koji žele pomoći više informacija mogu dobiti od dječakovih roditelja na broj telefona 061/834-413. Žiro račun za pomoć dječaku je: 5556000035627915, a devizni račun: BA395550000035628021 SWIFT: NOBIBA22.