Biljana Čekić ne odustaje od svog sna

Iako regionalna filmska zvijezda, kandidovana za nagradu “Oskar”, Biljana Čekić (14), poznatija kao Dara iz Jasenovca, obična je seoska djevojčica: tiha, skromna i pomalo stidljiva. Nedavno je proslavila malu maturu i sada se priprema za polazak u srednju školu, a to će joj donijeti nove izazove.

Lepršava plava haljinica, u kojoj je zablistala na maturskom slavlju, spremaljena je u ormar, a Biljana se vratila uobičajenom životu u svom selu Sreflije kod Kozarske Dubice u Potkozarju.

Ovdje nema djece mojih godina, ni u ovom ni u susjednom selu, pa mi je pomalo dosadno, sad kad nema škole. Družim se sa mlađim bratom Sašom i starijom sestrom Dajanom, pomažem porodici u kući i na imanju, crtam i gledam filmove na “jutjubu” i to je to – kaže Biljana.

Nakan što je, vrlodobrim uspjehom, završila osnovnu školu u Korazrskoj Dubici, sprema se da upiše Ekonomsku u Prijedoru.

- Šta ću, moram u Prijedor, kad ovdje u Dubici nema ništa – kaže mlada filmska zvijezda.

Nastavak školovanja u Prijedoru znači da će Biljana morati da ustaje prije šest ujutru i da svakog dana putuje okruglo 100 kilometara: 50 kilometara do škole i još toliku kada se vraća kući.

Neće joj biti lako, ali deveraćemo nekako. Autobus za Prijedor kreće u sedam sati ujutru, poslije toga nema prevoza. Znači, kada ide u drugu smjenu, moraćemo se nekako snalaziti za prevoz – kaže Biljanin tata Radovan.

Do autobusa će, kao i kad je išla u osnovnu, morati da pješači dva kilometra kroz šumu, jer je njeno selo podaleko od glavnog puta.

Ali, maloj Dari – Biljani, ništa nije teško, jer je uvjerena da će ostvariti svoj san: da postane “prava”, akademski obrazovana glumica.

- Želim da nakon srednje škole upišem Akademiju i da studiram glumu. Iako sam, snimajući “Daru iz Jasenovca”, vidjela da je to zahtjevan, ponekad i naporan posao, neću odustati. Gluma je zanimljiva, ja to volim i vjerujem da ću uspjeti – kaže Biljana.

Od premijere filma, u kojem je maestralno odigrala Daru, djevojčicu iz Jasenovca, koja se bori da, u strahotama logora, spasi sebe i svog malog brata, prošlo je više od godinu dana. Ali, Biljanu i danas prepoznaju na ulici, prilaze joj i čestitaju.

Gdje god se pojavim, prepoznaju me. Ne smeta mi to, navikla sam. Nisam imala nikakvih problema zbog popularnosti. Naprotiv, svi su dobri prema meni – kaže mlada glumica.

Priznaje samo da su joj novinari “pomalo dosadili”. Uvijek imaju stotinu pitanja i uvijek hoće da je slikaju, a njoj nije uvijek do priče i do slikanja.

Kad neće da se slika, mi je i ne tjeramo. Znamo da novinari imaju dobre namjere, ali treba i Bilju razumjeti: ipak je ona dijete – kaže Biljanin djeda Radomir Čekić.

Baka Nada dodaje da je Biljana dobro dijete i da je filmska slava nije nimalo promijenila.

Skromna je curica, dobro uči, pomaže mi oko cvijeća i u bašti, sve u svemu, dijete za poželjeti – kaže baka.

Nakon uspjeha u filmu “Dara iz Jasenovca”, Biljana je ostvarila jednu svoju dugogodišnju želju: prvi put je otišla na more.

Prošlog ljeta boravila je u Budvi, gdje ju je ugostio predsjednik opštine Marko Carević.

Tada se, prvi put nakon snimanja, srela i sa braćom Lukom, Simonom i Јakovom Šaranovićem, trojkama koje su u filmu, na smjenu, glumile njenog malog brata Budu.

Na putvanju za Budvu je posjetila i manastir Ostrog, što je takođe bila njena davnašnja želja.

Ustalom, sve njene želje su skromne, nije im teško udovoljiti, a Biljana je zahvalna za svaku i najmanju pažnju.

Posebno su je obradovale čestitke i poklončići kojima su je častili njeni zemljaci iz Sreflija i susjednih sela. Donosili su joj jabuke zelenike iz svojih bašta, čokoladice, sokove i bombone iz seoske zadruge.

- Sve mi to mnogo znači – kaže Biljana.

Biljanine komšije kažu da su svi gledali film “Dara iz Jasenovca” i to uz suze.

Razumjivo je što su Kozarčani tako reagovali i što su ponosni na svoju Bilju – Daru. Ovdje skoro da nema porodice, koja nije izgubila bar jednog pretka u Drugom svjetskom ratu, u pogromima i ustaškim logorima.

Sada se svi nadaju da će djevojčica iz njihovog sela, koja je maestralno odigrala Daru iz Jasenovca, ostvariti svoj san: da (p)ostane glumica. Biljana Čekić kaže da je, nakon što je odigrala glavnu ulogu u kultnom filmu, mnogi zovu Dara.

- Ne smeta mi to, simpatično je. Čak i moju sestru Dajanu, vršnjaci zovu “Darina sestra” – kaže Biljana. Sa sestrom se dobro slaže. Ponekad se “podžapaju” zbog haljina, ali to i nije prava svađa, nego uobičajena “zanimacija” sestara tinejdžerki. Od jeseni će sestre Čekić postati i školske drugarice, jer Dajana pohađa Ekonomsku školu u Prijedoru, koju namjerava da upiše i Biljana.

srpskainfo.com