Bik Medonja pobjednik 248. Grmečke koride

Bik Medonja, vlasnika Jovice Štikavca iz Budimlić Japre, pobjednik je ovogodišnje Grmečke koride koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke.

Medonja je, kao prošlogodišnji pobjednik, bio učesnik jedine borbe bikova kojom je danas simbolično održana 248. Grmečka korida.

Osmogodišnji Medonja, težak 1.098 kilograma, u zanimljivoj bodljavini bio je bolji od bika Bikana, vlasnika Milana Galića iz Mrkonjić Grada.

"Medonja je do sada imao petnaestak borbi i ovdje je uspješno odbranio titulu prošlogodišnjeg pobjednika, pa mu je dodijeljen prelazni pehar Koridarskog saveza Republike Srpske", rekao je njegov vlasnik Jovica Štikavac.

Predsjednik Koridarskog saveza Republike Srpske Milan Galić, koji je vlasnik drugog bika učesnika današnje koride, rekao je da je u dogovoru sa Organizacionim odborom odlučeno da Grmečka korida ove godine bude održana u što manjem broju i bez publike.

"Borba je bila dostojna onoga što smo danas željeli da učinimo, a to je da nastavimo tradiciju grmečkih korida i Medonja je potpuno opravdano ponio titulu i šampiona teške kategorije Republike Srpske", istakao je Galić.

Predsjednik Organizacionog odbora 248. Grmečke koride Milan Popović rekao je da se ova manifestacija duže od 20 godina održava na Popovića brdu i da su se na ovakav korak odlučili budući da je riječ o tradiciji koja će uskoro proslaviti i dva i po vijeka postojanja.

"Smatrali smo da je to tako vrijedna tradicija koju ne treba prekidati i tradicija koju bi neke veće evropske zemlje iskoristile za svoju promociju i predstavljanje svijetu kao tradiciju nenadmašnu na ovim prostorima", rekao je Popović.

On je dodao da vjeruje da će uz pomoć vlasti Republike Srpske ovaj veliki jubilej za dvije godine biti obilježen na dostojanstven način.

"Ove godine smo htjeli da po svaku cijenu ne prekinemo tradiciju i budući da smo se okupili u minimalnom broju, vjerujemo da nećemo doprinijeti širenju virusa korona", rekao je Popović.

Osim strastvenih koridara i vlasnika bikova, danas na Popovića nije bilo publike, prigodnog narodnog zbora i muzike.