Benjamin Mauzer prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću

Teslićanin Benjamin Mauzer prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću i osvojio titulu "Viteza Časnog krsta".

Mauzer, koji treći put učestvuje na ovoj manifestaciji, nagradu je posvetio svim Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanju pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori.

Vitezu Časnog krsta uručena je novčana nagrada, prelazni Časni krst u vlasništvo od jedne godine, te diploma viteza Časnog krsta.

Za ostale učesnike obezbijeđene su novčane nagrade.

Starješina Srpskog sokolskog društva "Sveti Petar Cetinjski" Slavoljub Petričević rekao je novinarima da u plivanju učestvovao 31 takmičar iz Teslića, Modriče i Šamca.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da Srpska pravoslavna crkva, Srpsko sokolsko društvo "Sveti Petar Cetinjski" i Svetosavska omladinska zajednica uz podršku opštinske uprave osmu godinu zaredom organizuju bogojavljensko plivanje za Časni krst.

U Hramu Presvete Trojice prethodno je služena sveta liturgija, nakon čega je uslijedilo veliko bogojavljensko osveštanje vode, a potom i svečana litija do Velike Usore.

Tagovi: