Belgija ne stiže da spali sav zaplijenjeni kokain

Carina u Belgiji, posebno u luci Antverpen, zaplijenila je toliko kokaina da spalionice u toj državi nisu u stanju da uhvate korak.

Vlada je trenutno u potrazi za dodatnim kapacitetima za spaljivanje kako bi osigurala da se zaplijenjena droga može brzo uništiti.

Prošle godine je, samo u luci Antverpen, zaplijenjeno 90 tona kokaina. Do kraja ove godine će vjerovatno biti zaplijenjeno više od 100 tona te droge.

To je, s jedne strane, znak uspjeha policije i carine, ali predstavlja i izazov. Što se droga duže drži u skladištu čekajući uništenje, to je veći rizik da će narkobande pokušati da je vrate nazad koristeći silu ako je potrebno, prenio je VRT News.

Droga koju zaplijeni policija i carina uništava se u posebno licenciranim spalionicama. Nije javno poznato koliko takvih spalionica ima u Belgiji, niti gdje se one nalaze.

Taj potez smišljen je da bi se spriječili kriminalci u pokušaju da pronađu drogu na nekom od mjesta za spaljivanje.

Savezni ministar pravde Vinsent van Kuikenborn rekao je za VRT News da se zaplijenjena droga pomno prati.

- Skladištenje zaplijenjenih serija kokaina je u nadležnosti carinske službe. Ove serije pomno prate policija, carina i druge službe - dodaje Van Kuikenborn.

Naglašava da ove službe čine sve što je potrebno da ograniče bezbjednosni rizik.

- Međutim, došlo je do uskog grla, jer je bilo toliko zapljena, a takođe i zato što je samo jedna spalionica bila u upotrebi. Štaviše, ne možete spaliti ove serije na veliko, u jednom potezu, u velikim količinama, jer bi to izazvalo probleme sa filterima u postrojenju za spaljivanje - pojašnjava Van Kuikenborn.

Prema njegovim riječima, pronađeni su dodatni kapaciteti za spaljivanje, ali to još nije dovoljno.

Razgovarali su, dodaje, i sa Zuhal Demir, ministarkom za zaštitu životne sredine, čije je ministarstvo odgovorno za spalionice i da razgovori teku u dobrom pravcu.

Kabinet ministarke Demirove navodi da je tek nedavno obaviještena o ovom problemu i da je odmah pozvala Flamansku javnu agenciju za otpad OVAM.

Iz OVAMa saopštili su da će sada tražiti dodatne kapacitete za spaljivanje.

nezavisne.com

Tagovi: