Bakin recept za sok od zove koji vraća u djetinjstvo

Zova je u punom cvatu pa je ovo vrijeme idealna prilika da njen predivni miris i aromu spremimo i za naredne mjesece u obliku sirupa kakve su nekad pravile naše bake i majke te koji svojim mirisom i ukusom vraća u djetinjstvo.

Naši preci su decenijama konzumirali zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer su njeni cvjetovi izuzetno bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Cvjetovi se beru kad je sunčano vrijeme, i to samo oni koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta nikako nisu dobra opcija. Potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Zova ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit. Do sada je poznato da pomaže kod gripa, zapušenih sinusa, bronhitisa, astme i alergija. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Ako ste među onima koji se do sada nisu okušali u izradi sirupa od zove zbog straha da je komplikovana, proces je zapravo poprilično jednostavan, a rezultat ukusan napitak za tople dane.

Sok od zove

Sastojci navedeni u receptu su za otprilike četiri litre sirupa, a ukoliko želite više ili manje prilagodite mjere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

 

Sastojci:

30 cvjetova zove

3 l vode

40 g limuntosa

3 limuna

3 kg šećera

 

Priprema:

Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Drugi dan tečnost procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu

 

nezavisne.com

Tagovi: