Aleksej Đurđević predstavnik BiH na svjetskom streetworkout šampionatu u Moskvi

Poziv za učešće na svjetskom calisthenics šampionatu u Rusiji stigao je u Banjaluku. Aleksej Đurđević, naš današnji sagovornik, nije mogao ni sanjati da će baš on zapasti za oko streetworkout & calisthenics ekspertima iz BiH i, kako kaže, to za njega predstavlja ultimativno priznanje za vrijeme i napor koji je uložio u trening prethodnih godina i dokaz da se dugotrajan rad i trud uvijek isplati.

Šampionat će biti održan 4. i 5. septembra u Moskvi, a Đurđević će se takmičiti u STRENGHT kategoriji sa još osamdesetak drugih atleta iz zemalja širom svijeta. Naredne tri sedmice iskoristiće da se maksimalno pripremi za takmičenje, predstavi državu u najboljem mogućem svjetlu i pomete konkurenciju.

Iako je čitav život bio privržen sportu i treningu posljednje dvije i po godine naš sagovornik se aktivno bavi kalistenikom i osim treninga tijela za njega kalistenika predstavlja i odličan trening uma.

"Da bih napredovao u treningu neophodno je da pronađem način na koji bih sebi otežao izvođenje određenih vježbi. Dakle, neophodno je da aktiviram moždane vijuge u mnogo većoj mjeri nego što je to, recimo, slučaj u treningu sa tegovima. To mi omogućava da mnogo bolje upoznam svoje tijelo i naposlijetku dođem do nivoa da mogu izvesti različite vježbe koje na oko izgledaju kao da prkosim gravitaciji", izjavio je Đurđević za Mojabanjaluka.info.

Generalni benefiti kalistenike koji imaju praktičnu primjenu u realnom životu su razni. Više snage, bolja pokretljivost, više energije, bolje raspoloženje, povećano samopouzdanje, impresivan fizički izgled za našeg sagovornika predstavljaju samo neke od razloga zašto bi ljudi mogli razmotriti opciju da već danas počnu sa ovim načinom treninga.

"Rezultat koji sam postigao treningom zahtjevao je od mene spartansku disciplinu i fokus japanskih samuraja. Isti taj fokus i disciplinu danas primjenjujem i u ostalim aspektima svog života i veoma sam ponosan na sebe zbog toga", kazao je Đurđević.

Vježba koju je maestralno savladao i na koju je najviše ponosan jeste sklek u stoju na rukama (freestanding handstand pushup).

"Trebalo mi je otprilike godinu dana da usavršim stoj na rukama u smislu da ga mogu izvesti u trajanju od dvadesetak sekundi sa pristojnom formom. Nakon toga uslijedilo je šest mjeseci intenzivnog rada da naučim sklek u stoju na rukama. Trenutno sam na nivou da ih mogu uraditi četiri. Osjećaj kad sam napravio prvi sklek u stoju na rukama bio je kao kad malo dijete pronađe u čizmi za Sv. Nikolu igračku o kojoj je maštalo godinama i ispod nje cenera, Milka čokoladu i žele zeku", dočarava naš sagovornik.

Nedavno je Đurđević napravio i instagram nalog na kojem planira ljudima približiti sve čari i dobrobiti kalistenike.

 

"Ono što pratioci mogu očekivati jesu video tutorijali, programi treninga, savjeti, različite vježbe za snagu, izdržljivost, mišićnu masu i definiciju, pokretljivost i mnogo toga drugog iz oblasti fitnesa. Sadržaj će biti prilagođen kako za početnike u treningu, tako i za one sa više godina iskustva", izjavio je Đurđević za Mojabanjaluka.info.

ODLAZAK U MOSKVU

Uz divnu priliku koja je Đurđeviću pružena da zablista u Rusiji i predstavi sebe i svoju državu u najboljem svjetlu dolaze i popratni problemi. Našem sagovorniku biće potrebna pomoć kako bi ostvario ovaj san, pa ovom prilikom poziva sve ljude dobre volje da mu izađu u susret.   

"Potreban mi je privatni avion sa posebnom kabinom u kojoj će se nalaziti spa i fitness centar, sibirski tigar i kafa sa Putinom", kazao je naš sagovornik.

Pored toga što je sjajna atleta, Đurđević je izuzetno i duhovit! 

"Šalim se, neophodno je da obezbijedim dovoljno novca koliko je potrebno da bi se pokrili svi troškovi mog odlaska u Rusiju kao što su avionska karta, hrana, smještaj i sl. Iskoristio bih ovu priliku da se obratim svim ljudima dobre volje koji žele da podrže sport, pozitivne priče i zdrave životne vrijednosti. Ukoliko neko želi i u prilici je da mi bude sponzor na navedenom svjetskom takmičenju, molim vas da mi se javi na putem poruka, na telefon 063/337-917 ili da mi pošalje mail na aleksej0x@gmail.com Radujem se pozitivnim odgovorima. Спасибо. Sljedeća stanica: Moskva.", za kraj razgovora poručio je Aleksej Đurđević, a mi mu od sveg srca želimo da odleti u Moskvu i zablista. 

Tamara Bogunović