Za projekte zapošljavanja spremno skoro 15 miliona KM

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će iduće sedmice biti raspisan javni poziv za projekte zapošljavanja vrijedne 14,6 miliona KM, kroz koje bi trebalo biti otvoreno oko 4.000 radnih mjesta.
“Vlada Srpske je u tim projektima akcenat stavila na zapošljavanje u privredi. Nama je cilj da razvojem zaustavimo odlazak ljudi. Ne možemo ih zaustaviti ako im ne ponudimo dobra radna mjesta i plate”, rekao je Savanović za “Glas Srpske”.
Prema njegovim riječima, Vlada Srpske čini sve da kroz razvoj privrede zaustavi odlazak ljudi, ali oni napuštaju zemlju jer u BiH nema stabilne političke situacije i iz straha da se ne ponove ratni sukobi.
"Činimo i činićemo sve da, kroz ulaganja u realni sektor i fiskalno rasterećenje, stimulišemo poslodavce kako bi kroz rast plata život na ovim prostorima učinili boljim. Za to treba novca, vremena i dobre volje političara koji su u vrhu BiH. Bojim se da za to sada nema volje, posebno u bošnjačkom korpusu”, naveo je Savanović.
On je rekao da u Srpskoj postoji oko 3.500 boraca koji nemaju pokriven staž osiguranja od 15 godina, što je minimalan uslov za ostvarivanje penzije, i da se traži modalitet kako da se pomogne tim licima.
“Za sada smo došli do ideje da penzionišemo borce iz te kategorije, koji sa uduplanim ratnim stažom i stažom osiguranja prelaze 15 godina. Takvih ima 549 i za te svrhe je potrebno oko milion maraka godišnje”, dodao je Savanović.
On kaže da su pregovori između socijalnih partnera pri kraju i da misli da “nisu daleko” od potpisivanja kolektivnog ugovora.

Tagovi: