Banjaluka dobija Hram ljubavi!

Turistička organizacija Banjaluke pripremila je ambiciozan plan za 2018. godinu, a neki od zacrtanih ciljeva su razvoj tzv. kejving turizma, odnosno istraživanje divljih pećinskih sistema, kao i projekat ''Safikada – Hram ljubavi''.

Program TOBL-a za tekuću godinu nalazi se među materijalima koje će odbornici Skupštine grada Banjaluka razmatrati na predstojećoj sjednici koja počinje 24. aprila.

Iz TOBL-a su konstatovali da je jedna od najvećih i najinteresantnijih banjalučkih legendi “Legenda o Safikadi” obilježena neuglednim grobom.

“Projektom je predviđeno stvaranje uslova za posjetu većih grupa posjetilaca na lokaciji banjalučke legende kao i kreiranje instalacija popratnih komercijalnih sadržaja, poput trgovine suvenira, štampanog materijala i svijeća, katanaca za ljubav i slično”, stoji u programu TOBL-a.

Dodaje se da će spomenik Safikadi biti svojevrstan hram ljubavi, gdje će “banjalučka legenda promovisati ljubav kao univerzalnu vrijednost koja ne poznaje granice”.

“Nakon izrađenog prijedloga projekta “Safikada – Hram ljubavi”, TOBL će u 2018. godini sprovesti aktivnosti na prikupljanju sredstava i obezbjeđenju uslova za njegovu realizaciju”, navode u banjalučkoj Turističkoj organizaciji.

Kada je u pitanju projekat “kejving” ili pećine i jame u Banjaluci, objašnjeno je da on podrazumijeva speleološka istraživanja, valorizaciju i kreiranje kejving proizvoda na području Banjaluke, koji bi uključivao pećine poput Mišarice i Ljubačevo, kao i jame na području Manjače i kanjona Tijesno.

Još jedan od interesantnih projekata koji su planirani u ovoj godini je i “Banjaluka hike bike”, koje predviđa uređenje brdskih biciklistički i pješačkih staza na području brda Starčevica, rijeke Suturlije, brda Šibovi i Ljubačke doline.

Osim ovih atraktivnih projekata, planirano je i uspostavljanje novih “free wifi” zona, na lokacijama koje su od interesa za turizam grada.

(Mondo)

Tagovi: