Svjetski dan svjesnosti o autizmu: U BiH nedostaje stručnjaka

Najveći problem osoba s autizmom u BiH je, prije svega, nedostatak servisa koji im mogu pomoći da razviju svoje sposobnosti i postanu aktivni članovi društva.

Veoma je malo stručnog kadra i najviše bi trebalo uraditi na tom polju, rekla je Vesna Pavlović iz Teslića, majka devetogodišnjeg Dušana.

Ovaj dječak je učenik četvrtog razreda s potvrđenim autizmom. Danas je nizom manifestacija obilježen 2. april, Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

"Njima je potrebno samo malo razumijevanja i da se shvati da ta djeca vide svijet drugačijim očima, a najveći problem je obrazovanje i veoma malo se zna o problemima djece s autizmom. U Tesliću konkretno nemamo defektologa, a to su ključne osobe koje su nam potrebne u svemu ovome", rekla je Pavlovićeva.

Dodala je da će Dušanu od naredne godine biti potreban asistent u nastavi, ističući da je s laptopom postignuto poboljšanje pri pisanju.

"Sa matematikom ima problema, neke segmente shvata, neke ne, negdje treba više posvetiti pažnje, negdje manje", kaže Pavlovićeva.

Ona kaže da manje sredine u RS ne raspolažu adekvatnim stručnim kadrom.

"Veoma je niska svijest građana, jer kada kažeš da ti dijete ima autizam, gledaju te čudno, ne shvataju da su to djeca koja svijet vide drugim očima", kaže Pavlovićeva.

Branka Baljak, asistent u OŠ "Miloš Crnjanski" Banjaluka, kazala je da u školi radi sa dječakom s autizmom koji pohađa četvrti razred.

"Najveći problem je što mnogo djece s autizmom ne može da dobije asistente u nastavi, jer nema sredstava, a takvoj djeci su potrebni jer je nemoguće da bez njih nešto nauče", poručila je Baljkova.

Udruženje za pomoć licima s autizmom "Djeca svjetlosti" Banjaluka dijelilo je juče građanima promotivni materijal i plave balone, koje su u podne pustili u nebo i tako se pridružili akciji koja se na sličan način organizuje širom svijeta.

Aleksandar Rodić, dvadesetdvogodišnji član Udruženja "Djeca svjetlosti", bavi se programiranjem, ali kaže da bi mu bolje bilo da živi u inostranstvu.

Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja za pomoć licima s autizmom "Djeca svjetlosti" Banjaluka, kazala je da se članovi ovog udruženja tradicionalno okupljaju povodom Svjetskog dana autizma kako bi skrenuli pažnju na problematiku ovih porodica, ali ujedno da pokažu i napredak postignut za godinu dana.

"Dnevni centar za autizam u Banjaluci postao je svakodnevica, a u Centru pokušavamo proširiti aktivnosti, jer nam se obraća sve više porodica", navodi Kojićeva.

Dodala je da pokušavaju da skrenu pažnju na ranu intervenciju, gdje se roditelji, kada dobiju dijagnozu, i dalje suočavaju s problemom kome da se obrate.

"Možda bi trebalo više da porodični ljekar zna put kojim treba da krenu", kaže ona.

Udruženje u Banjaluci trenutno radi sa 30 djece, dok je u dnevnom centru šestoro odraslih.

Iz Udruženja Edukacija za sve - "Edus" Sarajevo kazali su da je položaj osoba s autizmom na veoma niskom nivou, jer ne postoje efikasna rješenja koja bi pružila podršku djeci, ali i odraslima iz autističnog sektora.

Svjetski dan svijesti o autizmu obilježen je i u krugu Centra za autizam u Tuzli, a Udruženje roditelja djece i osoba s autizmom (URDOSA) još jednom je naglasilo važnost stavljanja ovog centra u funkciju.

Udruženje URDOSA okuplja 80 autistične djece, dok je njih 15 napustilo BiH.

"Otišli su u zapadne zemlje da traže spas. Danas ta djeca imaju dobar tretman, neka od njih su ušla u svijet koji mi svi zajednički dijelimo. Veoma dobre uslove imaju tamo. Imaju bolnice, škole", kaže Meho Sadiković, predsjednik Udruženja.

(Nezavisne)

Tagovi: