Poribljavanjem rijeke Bosne obilježen Svjetski dan voda

Poribljavanjem rijeke Bosne konzumnim šaranom, koje je Rafinerija ulja Modriča organizovala sa Sportskim ribolovnim društvom ''Optima'', i posjetom učenika osnovnih škola ovom preduzeću u Modriči je obilježen Svjetski dan voda.

Rukovodilac Sektora zaštite na radu i zaštite životne sredine u Rafineriji ulja Modriča Dragana Mitrović rekla je da ova firma tradicionalno, povodom obilježavanja Dana voda, organizuje predavanja za najmlađe sugrađane, te u saradnji sa drugim članicama Nestro grupacije obezbjeđuje obnavljanje ribljeg fonda rijeke Bosne. 

"Sportskom ribolovnom društvu `Optima` donirano je 100 kilograma šarana, kao i klupe koje će biti postavljene kod ribarske kuće u mjestu Botajica", rekla je Mitrovićeva. 

Ona je naglasila da je Rafinerija u 2017. godini uložila više od 100.000 KM u opremu, kako bi otpadna voda, koju fabrika ispušta iz svojih pogona, bila što boljeg kvaliteta. 

Mitrovićeva je naglasila da je Rafinerija prošle godine izgradila novi pjeskolov i ugradila analizator ulja radi uklanjanja štetnih materija koje su najčešće prisutne u otpadnoj vodi ove fabrike. 

Član uprave ribolovnog društva "Optima" Rade Tešanović naveo je da ovo društvo ima dobru saradnju sa Rafinerijom ulja, uz čiju podršku, povodom Dana voda, i u okviru redovnih aktivnosti obnavlja riblji fond rjeke Bosne. 

Tradicionalno i ove godine Rafineriju ulja je posjetila grupa učenika osnovnih škola "Sveti Sava" i "Sutjeska" za koje je organizovan obilazak Ispitne laboratorije i održana edukativna prezentacija o temi zaštite voda. 

Učenici Dragan Gligorević i Olivera Ristić rekli su da su danas mnogo naučili o obavezi čuvanja vode, njene zaštite od zagađenja i racionalnog korištenja vode za piće.

Tagovi: