Izložba ''Galaksija i Sunčev sistem'' otvorena u Vukosavlju

U Vukosavlju je otvorena izložba fotografija ''Galaksija i Sunčev sistem'' Francuske astronomske asocijacije, koju je priredio astronom Ferid Ćehić iz Mrkonjić Grada, koji živi u Francuskoj.

Samostalni stručni saradnik za kulturu Sportsko-kulturnog centra “Petar Kočić” iz Mrkonjić Grada Slobodan Ćoćkalo rekao je da je izložba prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

"Osim 32 panoa, na kojima se nalaze fotografije planeta Sunčevog sistema, galaksije Andromeda, komete i sugestivni panoi “Novi svjetovi”, “Teško je biti sam” i “Nove granice”, biće izložena i dva teleskopa, te dva Orarijuma – mehanički modeli Sunčevog sistema, odnosno model Sunca i Zemlje sa ekliptikom njihovih kretanja", naveo je Ćoćkalo.

On je istakao da je cilj izložbe, koja je otvorena do 15. marta, da se učenici upoznaju sa Sunčevim sistemom i astronomijom, tematikom koja nije prisutna u školskom gradivu.

Ćoćkalo je naglasio da su prošle godine izložbu vidjeli mnogi učenici i posjetioci širom Republike Srpske.

"Namjera nam je da izložbu postavimo u svim opštinama u Srpskoj i BiH. Naredne sedmice, nakon Vukosavlja, izložba će biti organizovana u Banjaluci", dodao je Ćoćkalo.

Zamjenik načelnika Vukosavlja Dejan Jović rekao je da ga raduje veliko interesovanje učenika, prosvjetnih radnika, ali i građana, za ovaj događaj.

"Izložba je specifična i nadam se da će posjetioci naučiti mnogo o Sunčevom sistemu, kao i teleskopu, koji većina vidi prvi put", naveo je Jović.

Organizovanje izložbe podržala je lokalna urava Vukosavlja.

Tagovi: