Ratari da prihvate savremenu tehnologiju i nove sorte

Kapaciteti za uzgoj kukuruza i soje koje ima Modriča, ali i cijela Republika Srpska, nisu dovoljno iskorišteni zbog tradicionalnog načina uzgoja, ali i sporog usvajanja novih sortimenata, rekao je stručnjak iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Goran Bekavac.

"Vrijeme je da ratari mijenjaju sortiment i uvode nove hibride čime će znatno povećati prinos po jedinici površine i obezbijediti stabilnost prinosa u različitim klimatskim uslovima", rekao je Bekavac danas u Modriči na predavanju održanom u okviru zimske škole za poljoprivrednike ove opštine. 

Bekavac, koji je i selekcionar kukuruza, istakao je da su novi hibridi kukuruza provjereni i njihov kvalitet dokazan u ogledima koje je Institut iz Novog Sada sproveo na ovim prostorima u saradnji sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i kompanijom "Agromarket" iz Bijeljine. 

Na predavanju, koje je za 70 ratara organizovalo opštinsko Odjeljenje za privredu, u saradnji sa preduzećem "Agromarket", predstavljeni su hibridi kukuruza NS 3022, NS 4051, NS 3023, NS 5051, NS 6002 i hibrid NS 6140 čija ispitivanja su, osim u Srbiji i Republici Srpskoj, obavljena i u velikom broju zemalja EU, Ukrajini i Rusiji. 

Na predavanju je ocijenjeno da bi proizvodnja žitarica na području Modriče, koja ima idealne uslove, mogla da bude višestruko povećana primjenom savremenih tehnologija i prihvatanjem novih sortimenata. 

Stručnjak Instituta u Novom Sadu Vojin Đukić održao je predavanje o tehnologiji proizvodnje i novim hibridima soje. 

U okviru predavanja održana je i prezentacija uzgoja povrća u plastenicima. Na području Modriče povrće se uzgaja na 16.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora. 

Tagovi: