Prvi ''Ćevap fest'' u Banjaluci (FOTO)

Grad Banja Luka u subotu, 13. januara, organizuje prvi festival banjalučkog ćevapa na ''Krašovom'' parkingu u centru grada.

''Ćevap fest'', kao manifestacija posvećena promociji domaćeg, lokalnog, prepoznatljivog proizvoda i brenda donosi i cjelodnevni bogat kulturno-umjetnički program, program za djecu, nastupe lingviste i stend-ap komičara, a nakon toga muzički program.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je najavio festival na današnjoj konferenciji za novinare, istakao je da Banja Luka ima potencijal da sa onim što je banjalučki ćevap i pričom koja se oko njega može razviti - napravi jednu manifestaciju, koja će biti tradicionalna i koja će privlačiti i domaće i strane posjetioce.

- Ovaj put smo je vezali uz Pravoslavnu novu godinu i program festivala, koji počinje u 11 časova, biće završen do 23.30 časova, neposredno pred početak molebana u Hramu Hrista Spasitelja – naveo je gradonačelnik Radojičić.

Na parkingu kod „Kraša“, gdje će biti postavljeni posebni šatori, učestvovaće za sada prijavljenih šest roštiljnica, koje će ćevape prodavati po popularnim cijenama. Uz prateći kultuno-umjetnički program, ide i domaće piće, i to od: Banjalučke pivare, MB impeksa, Vinarije Jungić i Vitaminke.

- Dakle, isključivo domaći proizvodi i domaći brendovi, jer je upravo cilj da cijela manifestacija bude jedna od promocije domaćeg – istakao je Radojičić.

Gosti koji dolaze u Banju Luku, u principu, znaju za banjalučki ćevap i to je jedna od prepoznatljivih odrednica našeg grada, a kako je rekao gradonačelnik Radojičić – željelo se od te priče napraviti i nešto više.

- Tako je paralelno sa ovom manifestacijom, Grad Banja Luka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla, odnosno mi ćemo biti nosioci inicijative koja ima formalni put prema ovlaštenim institucijama u BiH da se zaštiti geografsko porijeklo i naziv banjalučkog ćevapa – zaključio je gradonačelnik Radojičić, koji je pozvao sve sugrađane i goste da u subotu posjete „Ćevap fest“.

Zvanični promoter banjalučkog ćevapa i lice koje se nalazi na logu ove manifestacije, Nebojša Kuštrinović istakao je da je grad na Vrbasu poznat po svom „banjalučkom ćevapu“, koji je naš gastronomski brend.

- Proteklih dana Banja Luka je bila puna turista, i sigurno je da su svi probali banjalučki ćevap. Slobodno možemo reći, da onaj ko nije probao banjalučki ćevap nije ni bio u našoj Banjoj Luci – rekao je Kuštrinović.

On je pojasnio da banjalučki ćevap u odnosu na druge nije poseban samo po tome jer se pravi u „pločicama“, već i po lepinji, koja se priprema u specijalnim krušnim pećima, sa temperaturom od preko 400 °C.

- Tijesto je mekano i prije pečenja se uvalja u mekinje. Uz to, banjalučki ćevap najukusniji je kada se jede rukama – ispričao je legendarni banjalučki meteorolog.

Tagovi: