Savanović traži izvinjenje od Federalnog zavoda PIO-MIO

Federalni zavod za penzijsko osiguranje prekršio je Ustav i ljudska prava – tako ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske komentariše zahtjev Federalnog Zavoda da srpski penzioneri potvrde o životu dostavljaju na latinici i bosanskom jeziku.

Umjesto prijetnji Zavoda da penzionerima koji Uvjerenje pošalju na srpskom jeziku i ćirilici neće isplaćivati penzije, Milenko Savanović traži izvinjenje.

"Zavod za mirovinsko invalidsko osiguranje Federacije BiH, ja bih rekao, na najgrublji način prekršio ljudska prava srpskih penzionera sa akcijom da se uvjerenje o životu popunjava latinicom, takozvabnim bosanskim jezikom, pod navodnicima. Nadam se da je riječ o postupku neodgovornog i zlonamjernog pojedinca, a ne stavovi institucije Federacije BiH”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

U Federalnom Zavodu MIO-PIO tvrde da nisu uputili nikakvu inicijativu srpskim penzionerima i da prihvataju potvrde na bilo kom pismu i jeziku. Jedini zahtjev je, kažu, da se uvjerenje dostavi na vrijeme.

„Inicijativa da srpski penzioneri uvjerenje o životu dostavljaju na bosanskom jeziku i na latinici“ ne postoji. Žao nam je što su se iz nadležnog ministarstva entiteta oglasili po ovom pitanju optužujući nas za stvari koje nisu tačne bez da su se konsultovali s nama i provjerili ove plasirane informacije. Ukoliko je ministar Milenko Savanović nazvao Bosanski jezik „takozvanim“ jezikom, mogli bi smo to nazvati kršenjem Ustava, te vrijeđanje drugog konstutivnog naroda”, navode u MIO-PIO.

Uveliko o tome raspravljaju i advokati u Srpskoj. U Federalnom Zavodu su, kažu, prekršili Ustav ukoliko su srpskim penzionerima ograničili korišćenje ravnopravnog jezika i pisma. Tek bi se, kaže, moglo raspravljati i o tome da li ga je prekršio ministar Savanović.

To je kod nas djelimično pravni, a djelimično politički problem. S obzirom da Ustav BiH izričito ne propisuje, odnosno ne sadrži odredbe koje se direktno tiču jezika, nego o tome posredno zaključujemo, dok Ustav Federacije i Ustav Republike Srpske posjeduju izričite odredbe koje se tiču jezika”, rekao je advokat Nemanja Šikman.

Godišnje slanje potvrda o životu praksa je u svim željama svijeta. Takav obrazac dostupan je i na sajtu Federalnog Zavoda PIO-MIO.

ATV

Tagovi: