CT pregled za 10 dana, rezonanca za 2,5 mjeseca

 Dugo čekanje na preglede i snimanje dijagnostičkim uređajima, ukoliko nije riječ o hitnim slučajevima, neminovno je u svim bolnicama, pa u Banjaluci pacijenti na magnetnu rezonancu (MR) čekaju i do pet, a dijagnostičke procedure kompjuterske tomografije (CT) u Trebinju dva i po mjeseca.

Analize Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da se na usluge dijagnostičke procedure kompjuterske tomografije (CT) u prosjeku čeka deset dana, a na magnetnu rezonancu (MR) oko dva i po mjeseca.

- Prosjek dužine čekanja na ove preglede kraći je u Srpskoj nego u regionu, gdje se za iste dijagnostičke metode duže čeka - ističu u Fondu.

Kada su u pitanju pregledi magnetnom rezonancom, do njih najbrže stižu pacijenti u bolnici u Istočnom Sarajevu, koji čekaju manje od mjesec. U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) u Banjaluci, koji ima ubjedljivo najviše pacijenata, na MR preglede čekaju i do pet mjeseci.

- Jedan aparat za MR u UKC-u RS već duže vrijeme je u kvaru, što se odrazilo na dužinu čekanja - rekli su u Fondu.

S druge strane, Banjaluka je najefikasnija kada je riječ o CT pregledu, na koje pacijenti čekaju sedam dana, dok je najgora situacija u Trebinju, gdje čekanja dosegnu i dva i po mjeseca. Direktor bolnice Trebinje Vaso Mijanović kaže da dužina čekanja na CT preglede zavisi od broja radiologa, odnosno od broja pregleda koje mogu uraditi tokom jednog dana zbog zračenja.

- Jedan radiolog dnevno može da uradi šest CT pregleda. U bolnici u Trebinju imamo tri ova stručnjaka, što znači da dnevno možemo obaviti najviše 18 pregleda - objašnjava Mijanović i dodaje da nekad, kada im stignu hitni slučajevi, taj broj ipak bude veći.

Kako bi smanjili liste čekanja, prema Mijanovićevom mišljenju, trebalo bi provjeriti da li se na svu dijagnostiku pacijenti upućuju opravdano.

- Pojedini ljekari koriste ovu dijagnostiku i kada to nije potrebno, ali, nažalost, veoma teško je procijeniti kada jeste, a kada nije taj pregled opravdan - ističe Mijanović.

On kaže da se za sve pacijente zakazivanje CT pregleda obavlja putem Fonda, gdje prema njegovom mišljenju vjerovatno prave određene gužve.

- Možda bismo mogli smanjiti liste čekanja kada bi se direktno u bolnici zakazivali CT pregledi. Desi se da nekome pregled bude zakazan za 20 dana, u međuvremenu ode u drugu ustanovu ili odluči da mu pregled ne treba, a nama oduzima slobodan termin, jer nas ne obavijesti da neće doći - dodaje Mijanović.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS podsjećaju da ugovaraju usluge pod jednakim uslovima i sa privatnim i sa javnim zdravstvenim ustanovama. Integrisanju privatnog sektora u zdravstveni sistem, što je Fond učinio još 2010. godine, sada teže i zemlje regiona, poput Srbije, jer su i tamošnji stručnjaci ocijenili da je uključivanje privatnog sektora u sistem pozitivno za cjelokupno zdravstvo, a naročito za pacijente.

Aparati za MR preglede

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da u Srpskoj postoji deset aparata za dijagnostičku proceduru - magnetnu rezonancu.

Dva aparata su u UKC-u RS, a po jedan u banjalučkim zdravstvenim ustanovama "Dr Arar" i "Euromedik". Jedan je u bolnici Doboj i dobojskoj zdravstvenoj ustanovi "Dr Brkić", a imaju ga i bolnica u Istočnom Sarajevu, bolnica u Bijeljini, "Medik T" iz Bijeljine i "AlfaD" u Brčkom. (GLAS)

Tagovi: