Vrijeme ih pregazilo: Niko ne kupuje kompakt diskove

Iako je muzika sa interneta odavno zamijenila kupovinu diskova, prodavci kažu da su do sada opstajali, međutim, došlo je vrijeme kada ovaj posao više nije isplativ. 

Iako su diskovi zastarjeli već godinama, a zamijenili su ih internet i pametni telefoni, u Banjaluci postoji nekoliko štandova na kojima se mogu kupiti kompakt disk (CD).

Dok se svi pitaju ko još kupuje diskove, kada sve ima na internetu, prodavači kažu da su do sada i te kako dobro zarađivali prodavajući kompakt diskove sa krajiškom muzikom, koju najčešće kupuju šoferi i oni koji često putuju.

Međutim, došlo je vrijeme da diskovi odu na spisak stvari koje je moderna tehnologija progutala, a trgovanje njima postane neisplativ biznis.

- Nema više ništa od ovog posla. Iako imam za svakog po nešto od Cece, Milana Stankovića, pa sve do Sergeja Ćetkovića i Kerbera, nema mušterija. To su sve original diskovi, ali džaba. Ljudi vole krajišku muziku, ali i to sve manje kupuju – požalio se Mladinko Boloban, na pijaci svima poznat kao Gigo, koji već godinama ima štand u Lazarevu.

Tako je kriza naterala Gigu da završi dvadesetogodišnju karijeru, pa  će uskoro morati da zatvori svoj štand.

Bilo je dobro, kaže Gigo, sve do prošle godine. Kada je pijačni dan, moglo se fino zaraditi, a prodavao je i po nekolio krajiških kompakt diskova dnevno, međutim, više nije tako.

- Došlo je vrijeme da zatvorim ovo, jer idem u minus. Iznajmljivanje kioska mjesečno plaćam 400 KM, da bi bio u plusu, dnevno moram zaraditi bar 20 KM, što je danas postalo nemoguće – kaže on, dodajući da je teško u svakom poslu, a pogotovo u ovom koje je internet skroz pregazio.

Cene minimalne

Diskovi koštaju po pet KM, kompilacije po deset, a ima i onih koji nisu original, te koštaju po dvije, tri marke.

- Evo, na primjer, kompilacija Breninih pjesama 15 KM, čitava karijera, ko ju voli nije mu skupo, fino je da ima, ali neće niko. Svi sa interneta skidaju. Niko nikom ni ne poklanja CD, nema ni kolekcionara – dodaje Gigo. (blic.rs)

Tagovi: