CRKVINA/RODITELJI DIGLI GLAS: Vratite učiteljicu Stojanku!

Vratite nam učiteljicu – s tom porukom u Crkvini kod Šamca protestovali su roditelji đaka petog razreda tamošnje škole. Traže da se učiteljica Stojanka Mitrović vrati na posao bar do kraja školske godine.

Nakon što joj je prošlog mjeseca istekao ugovor o pripravničkom stažu raspisan je konkurs za njeno radno mjesto. Roditelji tvrde da je bio namješten, jer je učiteljica ostala bez posla zbog nepoloženog stručnog ispita.

“Taj stručni ispit je mogao da stoji i isto tako nije mogao. Dosadašnja praksa je bila da ga nije bilo prilikom zapošljavnja nego da se to omogući da se to u narednom roku položi. Dijete je pripravnik, ona ima 28.og termin za polaganje stručnog ispita”, rekla je Slavica Varadinović roditelj.

Imaju i dodatni argument za tvrdnju da je dosadašnjoj učiteljici nanesena nepravda. Nije, kažu roditelji, poštovana ni činjenica da je dijete poginulog borca.

“Direktorica Mara, na prošlom sastanku, bio sam prosutan, ona je jednostavno rekla da mene ne inetersuju djeca poginulih boraca, ni invalidi”, rekao je Zoran Stević, roditelj.

Direktor Mara Đokić kaže da je iz ministarstva prosvjete dobila savjet da ugovor učiteljici ne produži, već da po zakonu, raspiše konkurs za profesora razredne nastave do kraja školske godine. Sve proprise smo ispoštovali, kaže direktorka.

“Konkurs nije mogao da bude raspisan drugačije, jer na određeno vrijeme, ako se radnik prima, i u vremenu od četiri mjeseca radnik koji konkuriše na to radno mjesto, mora imati iskustvo i položen stručni ispit. Zakon kaže sljedeće, znači, djeca poginulih boraca imaju prednost samo u slučaju ako imaju iste uslove za konkurs”, rekla je direktor OŠ „Srbija“, Crkvina Mara Đokić.

Ministru Danetu Maleševiću pisali su i nezadovoljni roditelji. Iz Banjaluke su dobili odgovor da je škola u Crkvini sve uradila po zakonu.
Nezadovoljni roditelji su danas prekinulii nastavu. Djecu su izveli iz učionice i škole i obećali da će ih vratiti tek onda kada njihovi zahtjevi budu ispunjeni. (atv.bl)

Tagovi: