Šta je bolje za mršavljenje - crni ili bijeli hljeb?

Možda vam se izbor između kriške integralnog i kriške bijelog hljeba za doručak čini suviše lakim, ako vodite računa o svom zdravlju, ali nova studija pokazuje da ne postoji “loš” i “dobar” odabir u ovakvom slučaju.

Naučnici kažu da svaka osoba ima jedinstvenu reakciju na određenu vrstu hrane, pa je ono što nekoga goji, nekom idealna hrana. 

Dr Evan Elinav sa Vajsman instituta u Izraelu je na konferenciji Američke asocijacije za napredak u nauci da je reakcija organizma na hljeb sasvim jedinstvena. 

“Ovaj personalizovani efekat važi za svaku namirnicu. Ne postoji ‘dobra’ namirnica ili ‘loša’ namirnica niti ‘superhrana’”, kaže on. 

Njegove kolege su testirale dve različite vrste hljeba na 40 ispitanika. Kod njih je meren nivo šećera u krvi na svakih pet minuta, kako bi se otkrilo kako njihova tijela reaguju na bijeli i domaći integralni hleb. 

Bez obzira na vrstu hljeba, nivo šećera u krvi kod pojedinaca iz obe grupe, skakao je nedugo poslije obroka, a u prosjeku su reakcije organizma kod svih bile iste. 

Dr Elinav smatra da reakcija na neke namirnice zavisi od bakterija koje žive u našim crijevima. Zato neke bakterije mogu da brzo normalizuju nivo šećera u krvi i da prekinu začarani krug mršavljenja i debljanja kod nekih ljudi. 


Tagovi: