Ko je odgovoran za table ''Dobro došli u Republiku Srpsku''

Entitetska obilježja u smislu tabli na kojima se ispisuje natpis dobrodošlice u pojedini entitet, ne nalaze se na području koje lokacijski pripada bilo kom graničnom prelazu u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Uprave za indirektno operezivanje (UIO) BiH.

"Uprava za indirektno oporezivanje samo obezbjeđujea mjesto za jarbol na kojem se ističe državna zastava i to na onim graničnim prelazima gdje je prisutna Uprava, dok na ostalim pograničnim prelazima gdje nije dozovoljen međunarodni promet putnika i roba, postavljanje državne zastave obezbjeđuje Granična policija BiH", rekli su u Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH komentarušići informaciju da će uskoro biti uklonjene table sa ćiriličnim natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku“ i engleskom verzijom „Welcome to Republic of Srpska“,.

 "Zbog velikog broja medijskih zatjeva vezano za obilježavanje graničnih prelaza u BiH želimo istaći da je članom 18. Zakona o graničnoj kontroli BiH definisano da Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH za svaki pojedinačni granični prelaz postavlja obilježja u smislu table na kojoj je ispisano o kojem graničnom prelazu se radi, te svu ostalu saobraćajnu signalizaciju na svakom pojedinačnom graničnom prelazu", dodali su u Odjeljenju.

Isti odgovor stiže iz Granične policije.

‘’Granična policija BiH nije nadležna za postavljanje ili uklanjanje tabli na graničnim prelazima’’, izjavila je Srni portparol ove policijske agencije Sanela Dujković.

Dujkovićeva je pojasnila da je Pravilnikom o obliku i sadržaju oznaka i druge saobraćajne signalizacije, kojim se označava granični prelaz i njegovo područje, blizina granične linije, kao i o načinu postavljanja tih oznaka i signalizacije, određeno da se oznake postavljaju na osnovu Saobraćajnog projekta koji odobrava Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. 

Pravilnikom je propisano, pojašnjava ona, da je za oznake i drugu saobraćajnu signalizaciju na željeznici, vazdušnim, morskim i riječnim lukama zadužen operater koji upravlja infrastrukturom. 

"U skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna je za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prelazima", naglasila je Dujkovićeva. 

Prema njenim riječima, Savjet ministara BiH je u martu zadužio sve institucije da preduzmu mjere s ciljem otklanjanja uočenih nedostaka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima. 

"Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave, te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica. U vezi s tablama s natpisom entiteta, možete se obratiti Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske ili federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija", dodala je Dujkovićeva. 

Mediji u Federaciji BiH prenijeli su da će uskoro na svim graničnim prelazima u BiH biti samo zastava i obilježja BiH, te da će biti uklonjene table sa ćiriličnim natpisom "Dobrodošli u Repubiku Srpsku". 

Tagovi: