Vježbe koje bi mogle ublažiti bol teniskog lakta

Teniski lakat može biti prilično neugodan. Riječ je o stanju koje se javlja kada se upale tetive na vanjskom dijelu lakta.

Posljedica toga je bol. Najčešće se javlja kod sportista, zbog upornog ponavljanja istog pokreta rukom, ali nije rijedak ni kod osoba koje sviraju instrumente, rade s alatom ili kod slikara.

- Treba imati na umu da je teniski lakat uzrokovan prekomjernim opterećenjem, stoga je važno odmarati se. Imajte na umu da oporavak od teniskog lakta može potrajati nekoliko sedmica, pa čak i mjeseci - rekao je dr Mike Bohl za Eat This.

U liječenju ovog stanja mogu pomoći protivupalni lijekovi, kao i stavljanje leda na zahvaćeno područje. Ponekad će biti potrebna i fizikalna terapija.

- Kada se upala smiri i ponovo počnete vježbati, znajte da se teniski lakat opet može javiti - napominje dr Bohl.

Ako patite od teniskog lakta, iskušajte vježbe koje bi mogle pomoći i ublažiti bol.

Vježbe stiskanja

Za izvođenje ovih vježbi možete koristiti ručnik, spužvu ili spužvastu lopticu ili smotanu čarapu. Uzastopnim stiskanjem i otpuštanjem predmeta povećaćete snagu stiska.

Uvijanje zapešća

Uhvatite lagani teg, držeći ruku ispruženu i okrenutu prema gore, savijte zglob prema unutra pa opustite. Vježbu možete izvoditi i tako da vam ruka bude ispružena i okrenuta prema dolje pa je savijate prema gore prije opuštanja.

Istezanje prstiju

Za ovaj potez stavite gumicu oko palca i prstiju. Raširite prste, a zatim ih spojite. Ponovite 10 do 30 puta.

Istezanje

Ruku ispružite i dlan okrenite prema podu pa je suprotnom rukom povucite prema dolje dok savijate zglob. Zadržite 30 sekundi i ponovite nekoliko puta kroz dan.

nezavisne.com

Tagovi: