Novinari i građani u borbi protiv kriminalizacije klevete

Ako bi se usvojio najavljeni, rigorozni, zakon o zaštiti od klevete i lažnih vijesti, predstavnici medija u Republici Srpskoj i BiH zatražiće intervenciju i pomoć međunarodnih organizacija, prije svega Evropske komisije, čije najnovije direktive zahtijevaju popuštanje pritiska prema novinarima i redakcijama.

Ovo je poručeno na konferenciji “Koliko će nam slobode ostati” koju su organizovali Klub novinara Banjaluka, portal CAPITAL.ba i Fondacija Friedrich Ebert.

Novinari su poručili da se ne smije dopustiti usvajanje ovog zakona u onoj formi i obliku kako je to najavio lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik, odmah nakon oktobarskih izbora. Iako nikakav nacrt zakona još nije viđen niti se zna ko na njemu radi, prema najavama koje je iznosio u više navrata, radiće se o zakonu koji će biti rigorozan i koji će, nakon 20 godina, kriminalizovati klevetu.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever kaže joj najave ovih zakona zvuče nevjerovatno.

- Iz evropske perspektive, zahvaljujući udruženom radu medijskih organizacija, Evropska komisija je donijela niz preporuka za smanjenje pritiska na medije. Izborili smo se za regulativu koja će olakšati pritiske i tužbe. Ovo što je najavljeno ide u potpuno suprotnom smjeru. Cijeli život se borimo protiv pritisaka političara ovo je alat koji će se koristiti protiv novinara i on je najgore što postoji - kaže ona.

Istraživački novinar Drago Hedl kaže da podražava inicijativu da se uvede zakon koji bi kažnjava plasiranje lažnih vijesti jer bi tada najgore prošli političari koji su njihov glavni izvor.

- Protiv mene se vodi sedam sudskih procesa u kojim je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu podnio protiv mene i možete da zamislite koliko puta moram da idem iz Osijeka do tamo. Ako vam je nad glavom zatvorska kazna, svako će razmisliti šta će da piše. Solidarnost među sudijama je takva da, kada vas sudija tuži, šansa novinara i redakcije da ne budu kažnjeni je nikakva. Visina odštetnog zahtjeva zaista pokazuje kakva je namjera te osobe i često ide u smjeru gašenja redakcije - kaže Hedl.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka i glavni urednik portala CAPITAL.ba Siniša Vukelić, kaže da smo do sada bili samo u jednom ispred ostalih članica EU, a to je da smo prvi dekriminalizovali klevetu.

- Sada, nakon najava da će je opet kriminalizovati i da će zakoni biti rigorozni, jasno je da je njihov cilj stavljanje pod kontrolu medija koje nisu uspjeli kupiti. Najavljena je cijela paleta zakona koja nije iskomunicirana ni sa kim - rekao je Vukelić.

Govoreći o potencijalnim pritiscima, kaže da se politika našeg portala, uprkos svim najavama neće mijenjati. Jasno je ipak, kaže, da će pritisak na novinare biti daleko veći i da političari na to računaju. Međutim, ako stvarno žele da se bore protiv lažnih vijesti, mogli bi, recimo, da krenu od sebe.

- Izgovor da će se boriti protiv lažnih vijesti, mogu početi da koriste odmah od sutra. Neka prestanu da plasiraju lažne vijesti preko svojih medija. Zašto ne jačamo slobodno novinarstvo i zašto nije depolitizovani Javni servis ili podigli medijsku pismenost. Ne, oni idu bez nas i ne žele da sjedaju sa nama i raspakuju ono što je stvarni problem - kaže Vukelić.

Generalna sekretarka Udruženja „BH novinari” kaže da će, ako sporni zakon bude usvojen, ovo udruženje sve učiniti da on bude oboren.

- Dodik je najavio da će se donijeti zakon sa nama ili bez nas. Do sad nismo vidjeli nacrt, ali je jasno da će ovi zakoni trajno destruisati zakonski okvir ne samo za medije, nego i za građane. Zašto taj zakon? Trenutno vidimo samo presude u kojima su pobijedili političari. Ja ne znam nijednu u kojoj je Dodik izgubio. Sudije presuđuju u korist politčara i nanose štetu novinarima, zaboravljajući da političari moraju da istrpe javnu kritiku zbog prirode njihovog posla - kaže Rudićka.

capital.ba

Tagovi: