Na pravoslavno groblje u Prištini vraćen spomenik srpskim vojnicima

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen je danas u spomen-park na prištinsko pravoslavno groblje, mjesto gdje se nalazio prije izmještanja.

Spomenik su, u prisustvu predstavnika Francuske ambasade, vratili radnici Komunalnog preduzeća, prenosi "Kosovo onlajn".

Bijela spomen-ploča, podignuta u slavu srpskih junaka stradalih u periodu Balkanskih i Prvog svjetskog rata, od 1912. do 1918. godine bila je pomjerena sa donje, bočne strane spomen-parka. Spomen-ploča izmještena je uoči obilježavanja Dana primirja u prvoj polovini novembra bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

U kasnijem saopštenju ambasada Francuske i Njemačke u Prištini potvrđeno da je to učinjeno na njihovu inicijativu, uz obrazloženje da je to urađeno kako bi se izbjegla polemika u prištinskim medijima.

Uoči obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, umjesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen-ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše "Francuskim vojnicima palim na Kosovu". Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa pojedinaca i nevladinih organizacija da se spomenik vrati na staro mjesto.

 

Tagovi: