CIK indirektno odgovorila na prozivke Stevandića da rade sporo

Centralna izborna komisija reagovala je na optužbe da rade sporno i da se zbog toga otkazuju sjednice organa vlasti u BiH.

Nikoga konkretno nisu imenovali, ali se zna da je predsjednika NSRS, Nenada Stevandića, ranije rekao da je kolegijum za sutra pomjerio održavanje posebne sjednice parlamenta zbog toga što CIK nije dostavila ovjerene kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske. Prvobitni termin sjednice parlamenta Srpski bio je danas, 30. novembra.

– U javnosti se, iz neznanja ili zlonamjerno, plasiraju dezinformacije da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine radi sporo i da kasni u procedurama za provedbu posrednih izbora, te kako se neke sjednice organa vlasti moraju zbog postupanja Centralne izborne komisije BiH otkazivati – saopšteno je danas iz CIK.

Tvrde da je svim organima vlasti koji učestvuju u posrednim izborima, jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora, ali zbog informiranje javnosti podsjećaju na zakonske korake provedbe posrednih izbora.

Prvo, CIK BiH se dostavljaju kandidatske liste na provjeru i ovjeru. Potom svaki od kandidata na kandidatskim listama mora lično u prostorijama Centralne izborne komisije BiH potpisati izjavu o prihvatanju kandidature. CIK BiH ovjerava kandidatske liste koje ispunjavaju zakonom propisane uslove, a odluke o ovjeri kandidatskih listi se dostavljaju organu koji provodi posredne izbore i na iste se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana.

Prema njihovim rječima, zakonodavni organ koji provodi izbore zakazuje sjednicu nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH o ovjeri kandidatskih listi i provodi posredne izbore.

-To što organ vlasti zakaže sjednicu prije nego su se stekli uslovi za provedbu posrednih izbora nije odgovornost CIK BiH već tog organa.

Centralna izborna komisija BiH sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa odredbama i rokovima utvrđenim Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima – navode u CIK.

srpskainfo.com

Tagovi: